Články

12.10.2015

Jazykově vzdělávací pobyt v Anglii

 

 Naše základní škola získala finanční prostředky z projektu Operační program pro konkurenceschopnost. Tohoto programu se zúčastnilo 44 žáků 5. -9. ročníku. Jazykově vzdělávací pobyt v Anglii se konal 20. - 25. 9. 2015.

První den jsme v odpoledních hodinách odjeli od budovy školy. Přejeli autobusem přes SRN a Belgie do Francie. Během jízdy žáci obdrželi od průvodkyně brožury s podrobnými informacemi o místech, která navštíví, zajímavosti, nová slovíčka, kvíz, pravidla pro pobyt v hostitelských rodinách, rodokmen britské královské rodiny i důležitá telefonní čísla.

Druhý den jsme během noci pokračovali v cestě Belgií a Francií do přístavu Calais. Trajektem do Velké Británie do přístavu Dover a v ranních hodinách přijeli do Londýna. Procházka Londýnem začala v parku Greenwich, kde je známá královská observatoř a kudy prochází nultý poledník. Pokračovali jsme kolem Národního námořního muzea, a potom lodí po řece Temži k mostu Tower Bridge. Prošli jsme kolem Big Benu, Westminsterského opatství na známou londýnskou ulici Downing Street a prošli kolem popisného čísla 10 - oficiálního sídla britského premiéra, viděli jsme výměnu stráží na koních, prošli parkem St.James´s k Buckinghamskému paláci, odtud po promenádě The Mall na Trafalgarské náměstí. Lodí jsme se vrátili a navštívili obří kolo London Eye postavené v roce 2000 k jubileu milenia. Ve večerních hodinách nás autobus odvezl na místo setkání s našimi anglickými hostitelskými rodinami, které byly po následující tři večery a noci náhradními rodiči. Děti rozděleni do rodin po dvojicích, trojicích a čtveřicích poznali jiný způsob stravování a ubytování.

Třetí den dopoledne nás čekala výuka ve Worthingu, odpoledne procházka městečkem Arundel a prohlídka hradu jeho hradu, který je druhým největším hradem ve Velké Británii. Po té pokračovali na pobřeží.

Čtvrtý den jsme měli opět dopolední výuku a odpoledne výlet na megalitický monument v Evropě – Stonehenge.

Pátý den byla poslední dopolední výuka, žáci obdrželi certifikáty a odpoledne nás čekala návštěva města Brighton, kam jsme se přesunuli linkovým autobusem Double Decker. V Brightonu jsme navštívili mořský svět Sea Life Center, prošli kolem Royal Pavilion a hurá na nákupy. V podvečer na nás čekal autobus a návrat na trajekt z Doveru do Calais.

Šestý den jsme se vraceli zpět domů přes Belgii a SRN do ČR. Ve večerních hodinách se vrátili ke svým rodičům.