Články

16.11.2015

Terezka Dubcová a kůň Rarášek

 

Ráda bych Vás seznámila se sportovními  úspěchy Terezky Dubcové, žákyně 3.třídy naší školy. Terezka je velká milovnice koní a láska a touha po koních jí pomohla překonat její těžké životní začátky. Narodila se totiž s Apertovým syndromem. Jedná se o srůst prstů na horních a dolních končetinách a také špatné srůsty lebečních švů. Při narození  neměla žádné prstíčky, pouze srostlý chumel kostí a svalové hmoty. V půl roce svého života prodělala náročnou operaci hlavy a očí a do 7 let měla okolo 45 operací rukou a nohou. Ale dnes je vše jinak. Díky skvělé práci doktorů má všech 10 prstíčků, i když jen minimálně pohyblivých. Nic z toho jí však nezabránilo v ježdění na koních a v úspěšnosti ve školní práci, včetně psaní!

Terezka svou jezdeckou kariéru začala již ve 4 letech ve stáji Rozárka. Nejprve na koníčku Raráškovi trénovala pod vedením současné trenérky hipoterapii (léčebná jízda na koni), která měla významný vliv na její tělesný i duševní stav. Ač se to nezdá, ale kůň Terezce v životě velmi pomohl ve zlepšení jemné i hrubé motoriky, rovnováhy, v lepší orientaci v prostoru a celkové koordinaci. Během dvou let se tak zlepšila v jízdě na koni, že jí byla nabídnuta možnost trénovat a hlavně závodit v disciplíně, která se nazývá PARADREZURA. Jako paradrezurní jezdec je Terezka zařazena do skupiny IV.(tzn. obtížnost úloh). V tomto sportu je zatím v ČR nejmladším jezdcem, který závodí i přes to, že se oficiálně může těchto závodů účastnit až od 12 let.

Přesto již 2x závodila na Mistrovství ČR. V roce 2014 vybojovala celkové 3. místo ve své kategorii a v letošním roce 2015 získala 1. místo ve své kategorii. Na její skvěle se vyvíjející kariéře má velký podíl trenérka Zuzana Fialová, která  sama jezdí paradrezurní závody (velmi špatně vidí). Společně mají na příští rok naplánovány dva velmi důležité závody: Mistrovství ČR 2016 a říjnové mezinárodní závody. Bude tedy zapotřebí velmi náročná příprava, která obnáší i březnové soustředění s velmi významnou anglickou paradrezurní trenérkou.

Naštěstí jim byla nabídnuta  pomoc od charitativní nadace ČTENÍ POMÁHÁ, která se bude snažit získat finanční podporu pro jejich po všech stránkách velmi náročnou přípravu na sezonu 2016.

Držme tedy Terezce palce!

                                                       Napsala Zdenka Chmelíková


Fotogalerie